Pola Asuh Makan dan Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Simpang Kawat

Nora Amelia Putri, Zafrullah Zein, Arnati Wulansari, Merita Merita, Tina Yuli Fatmawati

Abstract


Toddlers is an important period in the process of growth and development. At this time there is a rapid increase so that it is called the golden period in the life cycle. To achieve this, of course, it is influenced by two important aspects, namely the parenting feeding provided by parents and also the nutritional status of the toddler. This research is a quantitative study with a cross sectional design. The population in this study were toddlers in the Simpang Kawat Health Center working area, totaling 2237 toddlers. The sample used was 94 respondents with a proportional random sampling technique. The data analysis technique used is the Chi Square test. It is known that from 94 respondents, 78 people (83%) respondents have a good toddler eating feeding. 94 respondents, 79 people (84%) respondents have good nutritional status. There is a relationship between parenting feeding (p-value: 0.000)  with the nutritional status of toddlers in the Simpang Kawat Health Center, Jambi City. It is expected that parents, especially mothers, can pay attention to parenting feeding in toddlers so that the nutritional status of toddlers is always good


Keywords


nutritional status, parenting feeding, toddlers

Full Text:

PDF

References


Harjatmo, T., Par’i, H. & Wiyono, S. (2017). Penilaian Status Gizi. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia

Izhar, M.D. (2017). Hubungan Antara Pengetahuan Ibu Dengan Pola asuh makan Terhadap Status Gizi Anak Di Kota Jambi. Jambi; Jurnal Kesmas Jambi (JKMJ): Vol. 1, No. 2

Kharisma , Meri dan Nel Efni. (2017). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Tumbuh Kembang Dengan Perkembangan Anak Usia 3-4 Tahun di Kelompok Bermain Golden Kids di Kecamatan Telanai Pura Kota Jambi. Jurnal Akademika Baiturrahim. Vol.6 No.1 Maret 2017.

Luthfiatul, Afifah. (2019). Hubungan Pendapatan, Tingkat Asupan Energi dan Karbohidrat dengan Status Gizi Balita Usia 2-5 Tahun di Daerah Kantong Kemiskinan. DOI: 10.2473/amnt.v3i3.2019.183-188

Mahfudh, A. (2021). Hubungan Antara Kecukupan Gizi dengan Status Gizi Peserta Didik Kelas X SMA Nur Iman Sleman Kabupaten Sleman. Universitas Negeri Yogyakarta

Notoadmojo. (2018). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta.

Noviyani, E.P. (2018). Hubungan Peran Orang Tua dan Pola asuh makan terhadap Perkembangan Balita. Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Indonesia Maju.

Pratiwi, Rinda Dian dkk. (2020). Peran Ibu dalam Pemberian Makanan Bergizi pada Balita Status Gizi Baik yang Kesulitan Makan. Jurnal Kesehatan 14 (2) 2021, 119-125.DOI 10.23917/jk.v14i2.11759

Putri. (2020). Hubungan Tipe Pola asuh makan dan Perilaku Makan dengan Status Gizi Anak Disabilitas Di SLB Negeri 1 Makassar Tahun 2020. Public Health Nutrition Journal, 36-49.

Ramadhani, Stevia Tafdhila. (2017). Hubungan Perilak Konsumsi Makanan Sehat Dengan Status Gizi Mahasiswi Pondok Pesantren Wahid Hasyim Yogyakarta. Jurnal Pendidikan Teknik Boga Tahun 2017

Riskesdas (2018). Laporan Riskesdas Provinsi Jambi tahun 2018 Kementerian Kesehatan RI. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, Balaii Besar Penelitian dan Pengembangan Tanaman Obat dan Obat Tradisional.

Siregar, Elisa Efelinda. (2017). Gambaran Pola asuh makan dan Status Gizi Balita pada Ibu yang Menikah di Usia Dini di Desa Seberaya Kecamatan Tiga Panah Kabupaten Karo Provinsi Sumatera Utara. Skripsi. Univesitas Sumatera Utara.

Sudargo, T., LM, H.F., Rosiyani, F. & Kusmayanti, N.A. (2014). Pola Makan dan Obesitas. 1st ed. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Suryani, Linda. (2017). Faktor Yang Mempengaruhi Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Payung Sekaki Pekanbaru. JOMIS (Journal Of Midwifery Science). Vol 1. No.2, Juli 2017. E-ISSN : 2579-7077.

Tambi, Imelda Feneranda Seravia. (2019). Hubungan Kecukupan Gizi dengan Status Gizi Balita. Jurnal Keperawatan Dirgahayu.

Toby, Y.R. (2021). Analisis Asupan Zat Gizi Terhadap Status Gizi Balita. Jakarta ; Faletehan Health Journal

Waryana.(2020). Pola asuh makan Pemberian Makanan dan Perilaku Makan Antara Balita Obesitas dan Balita Tidak Obesitas di Kota Semarang. Skripsi. Universitas Diponegoro Semarang.

Widyaningsih, N.N. (2018). Keragaman Pangan, Pola asuh makan dan Kejadian Stunting Pada Balita Usia 24-59 Bulan. Jurnal Gizi Indonesia : Vol. 7, No. 1

Yuqiana, Wahyu Annastiya. (2020). Gambaran Status Gizi Pada Balita Tahun 2020. Universitas ‘Aisyiyah Yogyakarta.




DOI: https://doi.org/10.36565/prosiding.v2i1.127

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Prosiding Seminar Kesehatan Nasional

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Prosiding Seminar Kesehatan Nasional Published by Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Baiturrahim
Adress: Jl. Prof. DR. Moh. Yamin No.30, Lb. Bandung, Kec. Jelutung, Kota Jambi, Jambi 36135, email: semnas.stikba@gmail.com


Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.